Сирни Заговезни е - последният ден преди Великденските пости. Чества се винаги в неделя, седем

...
Сирни Заговезни е - последният ден преди Великденските пости.
Чества се винаги в неделя, седем
Коментари Харесай

Сирни Заговезни е: Настъпи последният ден преди Великденските пости

Сирни Заговезни е - последният ден преди Великденските пости.

Чества се постоянно в неделя, седем седмици преди Великден. Това е последният ден преди Великия пост, в който могат да се ядат храни, произхождащи от животни, като сирене, мляко, яйца. 

Денят е прочут още като Прошка. Миряните се събират в храмовете, където се организира утринната Света Литургия. След края й, събралите се целуват иконата на Спасителя, на Богородица, кръста, ръката на свещенника и взаимно се опрощават с думите: “Прости. Простено. ”

Пожелават си лек пост, който стартира на идващия ден, в понеделник и свършва на Великден, който тази година се пада на 5 май. 

По-късно младите християни правят този обред с по-възрастните си родственици, близки и другари, като желаят и получават амнистия за всичко, което са сторили през годината било с дума или деяние, изричайки същите думи и целувайки им ръка.

На празника цялото семейство се събира на трапезата, а домакинята сервира млечни ястия, баници със сирене и зелници.

След вечерята на Сирни заговезни, най-възрастият човек в дома завързва на червен конец и спуска от тавана варено яйце (парче сирене, или бяла халва с ядки). Завърта в кръг конеца и всеки се пробва да го хване с уста. Според поверието, този, който успее, ще бъде най-здрав през годината. Самобитният бит се назовава “хамкане ” или “амкане ” и носи изключителна наслада на децата.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР